2018-03 Recent oordeelde de Centrale Raad van Beroep (22 november 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:4252) dat het werkgeversdeel van de verschuldigde pensioenpremie behoort tot het loon en dus onderdeel is van de waarde van een verlofdag. Ook uit dit vonnis blijkt dat door een (ex-)werknemer meer kan worden gevorderd dan alleen het uurloon. De vakantietoeslag, dertiende maand en (vaste) provisie behoren tot het vakantieloon, de waarde van een verlofdag. Inmiddels zijn daar ook de onregelmatigheidstoeslag, ‘off-shore’-premie en weekend-/ avond- en nachttoeslagen aan toegevoegd. Al eerder kwamen verschillende kantonrechters en het Gerechtshof Den-Haag tot dezelfde conclusie.
In deze casus was het echter de rechtbank die stelde dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie geen onderdeel uitmaakt van “niet-genoten” loon. Als verweer in beroep bracht het UWV (het ging hier over het overnemen van verplichtingen van de werkgever door het UWV na een faillissement, art. 61 WW e.v.) nog in dat er geen verplichting tot premieafdracht bestond omdat er geen verplichting hiertoe was op grond van de arbeidsovereenkomst maar op grond van een wettelijke verplichting (Wet Bpf 2000).
De werkgeverspremie is, zo redeneerde de rechtbank, geen betalingsverplichting van de werkgever aan de werknemer maar een verplichting tot afdracht aan het pensioenfonds. En is daarmee geen loon in de zin van artikel 7:641 BW (“Een werknemer die bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog aanspraak op vakantie heeft, heeft recht op een uitkering in geld tot een bedrag van het loon over een tijdvak overeenkomend met de aanspraak”). De rechtbank gaat daarmee uit van een “eng” loonbegrip. Onterecht, aldus de Raad. Er dient uit te worden gegaan van een ruim loonbegrip. Strekking is dat wanneer een werknemer de aanspraak op verlof niet opneemt maar afrekent, niet nadeliger mag uitpakken dan wanneer een werknemer wel verlofdagen opneemt en wordt doorbetaald (en gedurende welke periode dus ook pensioenopbouw van en premieafdracht plaatsvindt).
Bij de afrekening van openstaande vakantiedagen aan het einde van het dienstverband is derhalve (onder meer) het werkgeversdeel van de pensioenpremie onderdeel in de waardering. Bij een procedure is het overigens wel goed om naast betaling van de pensioenpremie ook een schadevergoeding te vorderen.