2017-54 In dit blog noem ik de belangrijkste plannen op het gebied van het arbeidsrecht die in het regeerakkoord zijn opgenomen. Vanzelfsprekend is dat alles nog niet in beton gegoten, uitwerking ervan en overeenstemming met diverse stakeholders moet nog plaatsvinden.
Tijdelijke contracten en proeftijd
- De zogenaamde ketenregeling wordt aangepast. De periode waarna elkaar opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, wordt verlengd van twee naar drie jaar.
- Het wordt daarnaast mogelijk om een langere proeftijd overeen te komen. De maximale proeftijd bij een (eerste) arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt uitgebreid van twee naar vijf maanden. Bij arbeidsovereenkomsten met een duur van meer dan twee jaar (meerjaarscontracten) wordt het mogelijk om een proeftijd van drie maanden op te nemen.
Flexibele arbeidsrelaties
- Payrolling als zodanig blijft mogelijk. Het arbeidsrechtelijke regime van de uitzendovereenkomst zal echter niet meer van toepassing zijn en op het gebied van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moeten werknemers (ten minste) gelijk worden behandeld als werknemers bij de inlener.
Kraamverlof voor partners
- Vanaf 1 januari 2019 wordt het kraamverlof voor partners uitgebreid van twee naar vijf dagen. Gedurende de vijf dagen verlof heeft de partner recht op volledige doorbetaling van het loon.
- Daarbovenop krijgen partners per 1 juli 2020 aanvullend kraamverlof van vijf weken. Dit verlof dient te worden opgenomen in het eerste half jaar na de geboorte. Tijdens het aanvullend partnerverlof heeft de partner recht op doorbetaling van 70% van het loon.
Ontslagrecht
- Het wordt voor de rechter mogelijk om af te wegen of een ontslag gerechtvaardigd is op basis van een zogenaamde cumulatie van omstandigheden die genoemd worden in de verschillende ontslaggronden (was per 1 juli 2015 niet meer mogelijk).
- Tegenover de cumulatiegrond in het ontslagrecht staat de mogelijkheid voor rechters om een hogere ontslagvergoeding aan een werknemer toe te kennen. Deze vergoeding kan maximaal 50% van de transitievergoeding bedragen en komt bovenop de transitievergoeding.
- Werknemers hebben recht op een ontslagvergoeding vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst in plaats van na twee jaar.
- De transitievergoeding wordt 1/3 maandsalaris voor elk dienstjaar. Dit geldt tevens voor arbeidsovereenkomsten met een duur van meer dan 10 jaar.
- Werkgevers worden gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van een langdurig zieke werknemer.
- Daarnaast is een werkgever geen transitievergoeding verschuldigd bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als er een cao-regeling van toepassing is.