2017-45 De doorsnee werknemer heeft totaal geen inzicht in de werking van pensioen, laat staan dat hij weet wat zijn eigen pensioenregeling inhoudt of wat hij heeft gespaard. En dat is zorgelijk. Voor de werkgever: pensioen is na salaris de meest waardevolle arbeidsvoorwaarde. Is daar geen of beperkte waardering voor dan is dat een gemiste kans.
En voor de werknemer: het gaat nu over zijn inkomen voor later. Zonder kennis over de manier waarop zijn pensioen is opgebouwd en hoe hij zelf zijn financiële huishouding kan beïnvloeden, is ook eigen verantwoordelijkheid nemen nog ver weg.
Pensioen is saai, ingewikkeld en nog ver weg. En ook nog eens flink in beweging: regeltjes, systemen en producten wijzigen snel en de financiële markten zijn steeds meer van invloed op de uitkomsten. Geen prettige combinatie voor de werknemer die daar niet dagelijks mee bezig is. De vraag is echter: hoe pensioen en het belang ervan eenvoudig uit te leggen? De werkgever speelt hierin een sleutelrol. Financiële planning (via de werkgever) gaat te ver, maar het geven van inzicht, overzicht en handelingsperspectief kan ertoe bijdragen dat werknemers hun financiën in evenwicht brengen en deze onder controle krijgen en houden. Niet op de komma, maar ‘hoog over’. Het verhogen van het financiële bewustzijn van werknemers kan daarbij de werknemerstevredenheid verhogen en kan het bijdragen om het werkgeversmerk te versterken.
Maar pensioenuitvoerders bieden toch inzicht?
Pensioenuitvoerders doen enorm hun best. Maar ondanks alle fraaie tools die zij inzetten, zoals portals, apps en filmpjes, slagen zij er niet in om het pensioenbewustzijn te vergroten en deelnemers in beweging te krijgen. En dat is niet zo raar. Ten eerste staan pensioenuitvoerders te ver van deelnemers af om iedereen op individueel niveau inzicht te kunnen bieden. Ten tweede verstrekken zij alleen informatie over de pensioenregeling die wordt uitgevoerd. Voor eventuele andere pensioenaanspraken kunnen werknemers weliswaar terecht op mijnpensioenoverzicht.nl, maar ook die website geeft geen compleet beeld van hun financiële situatie, en laat zich moeilijk lezen.
Hoe dan anders?
Door het inzetten van een online dashboard met gegevens van hun pensioen, en eventueel en indien gewenst van de partner, hypotheek, vermogen, lasten en toekomstwensen. Er is ook een koppeling met diverse andere instanties zodat gegevens automatisch worden opgehaald. Het resultaat kan zijn een kort en bondig overzicht, maar ook een volledig financieel overzicht is mogelijk. Vervolgens kunnen scenario’s worden gekozen zoals overlijden, deeltijdpensioen en arbeidsongeschiktheid. Wij stellen het dashboard alleen beschikbaar aan onze eigen klanten, als onderdeel van een abonnement per deelnemer voor pensioenbeheer en pensioencommunicatie.