2017-64 De gedachte dat het pensioen van een partner, dat is geregeld via de werkgever, bij overlijden goed geregeld is blijkt met enige regelmaat onjuist te zijn. Er zijn genoeg valkuilen na alle wijzigingen rondom de nabestaandenvoorziening. Volgens een recent onderzoek van Netspar speelt dit met name bij overlijden vóór de pensioendatum. Welke valkuilen zijn dit precies?
De voorziening is volgens de auteurs vanuit de overheid de afgelopen decennia flink versoberd:
- De Algemene nabestaandenwet (Anw) voorziet in een uitkering voor weduwen en weduwnaars. Deze sociale voorziening voorziet in een uitkering van 70% van het sociaal minimum. Echter, alléén aan nabestaanden die nog kinderen hebben onder 18 jaar en/of meer dan 45% arbeidsongeschikt zijn, wordt Anw uitgekeerd. Daarbij geldt dan ook nog de eis dat die nabestaande niet teveel verdient. anders is er geen recht op een Anw-uitkering. Dat betekent dat een groot deel van de nabestaanden die nog (eventueel werken geen recht op een Anw-uitkering heeft. In 2016 zijn er in Nederland bijna 125.000 mensen jonger dan 65 jaar waarvan de partner is overleden, terwijl nog geen 34.000 personen een volledige of gekorte Anw-uitkering ontvangen.
- In het arbeidsgerelateerde pensioen (tweede pijler) wordt veelal niet gecompenseerd voor het gemis van een Anw-uitkering. Lang niet alle pensioenregelingen hebben het hiaat standaard afgedekt of bieden de mogelijkheid om daarvoor te kiezen. Vaak is er wel een vrijwillige voorziening, maar veelal onderkent de werknemer het belang daarvan onvoldoende en veelal neemt veelal niet deel.
- Bij wisseling van een baan kan er ook een hiaat vallen, werknemers zijn hier vaak niet van op de hoogte. Door verschillende redenen is bij een nieuwe werkgever steeds vaker een risiconabestaandenpensioen van toepassing. Was dat bij de vorige werkgever ook het geval dan kan het totale nabestaandenpensioen veel lager uitvallen.
- Niet alleen van baan wisselen, ook van partner wisselen kan een flink gat in het nabestaandenpensioen opleveren. Zo heeft een ex-partner recht op het opgebouwde nabestaandenpensioen tot het moment van scheiding. Bij regelingen met nabestaandenpensioen op opbouwbasis betekent dit dat een (flink) stuk van de voorziening weg is en niet meer gecompenseerd kan worden. Bij pensioenregelingen op risicobasis speelt deze problematiek niet bij overlijden vóór de pensioendatum, maar wel voor het nabestaandenpensioen bij overlijden na de pensioendatum.
Goede voorlichting is dus van groot belang. Maar beter is het hele stelsel te wijzigen. Hierover in een later blog meer.