2019-08 In een onderzoek onder lezers van www.ad.nl staat duurzame inzetbaarheid (hierna afgekort als DI) op een eervolle derde plaats bij de verkiezing voor het ergste kantoorwoord van 2018. Volgens Japke-d. Bouma, columniste bij NRC en altijd op missie om jeukwoorden te verbannen voldoet DI aan de criteria voor een goed jeukwoord. Het is namelijk (1) totaal onduidelijk wat het is, je hebt (2) geen idee hoe het moet en aan wie je je DI moet tonen, het klinkt heel gewichtig (3), ook heel belangrijk voor een jeukwoord, en (4) mensen kunnen zich erachter verschuilen omdat niemand door durft te vragen wat het nou precies betekent.
Betekent het dan helemaal niks en kan het worden afgestreept als een hype of management jargon? Nee, er is wel degelijk ‘iets’ aan de hand, waar ‘iets’ aan moet worden gedaan. In een artikel in het nummer van april 2019 van het vakblad Kluwer PensioenAdvies ga ik hier op in. Nadat dit is gepubliceerd is het ook te lezen op deze site. Voor nu alleen de conclusie:
Conclusie
DI is van groot belang, voor medewerkers en werkgevers en daarmee voor de concurrentiepositie van Nederland. Na een uiterst trage aanloop lijkt er stapje voor stapje meer aandacht voor komen. Mooie initiatieven die voor overige werkgevers als voorbeeld zullen gaan dienen.
Bestaande oplossingen die nu al kunnen worden voorzien binnen de wet- en regelgeving van pensioen kunnen worden ingezet als component van DI-beleid. Deze maatregelen richten zich echter nog vooral op de zogenaamde ‘ontziemaatregelen’: het gedeeltelijk maar vooral vroegtijdig verlaten van het arbeidsproces. DI zal zich in toenemende mate ook en vooral moeten richten op langer behoud en benutten de van toegevoegde waarde van medewerkers. Daarvoor zijn veel HR-instrumenten in te zetten, het zou mooi zijn als ook het nieuwe pensioencontract daar een bijdrage aan kan leveren.