2017-04 De staatssecretaris van Financiën (Wiebes) heeft op 23 januari 2017 de Tweede Kamer geïnformeerd over de vragen en opmerkingen over het verzoek tot uitstel van de stemmingen over het wetsvoorstel uitfasering Pensioen in Eigen Beheer (‘PEB’) en overige fiscale pensioenmaatregelen. Op dezelfde dag is de Tweede Kamer geïnformeerd over de novelle, het nader rapport en de uitvoeringstoets van PEB. Daarin geeft hij een oplossing voor het probleem (dat volgens mij helemaal geen probleem is, zie ook mijn blog ‘Wiebes laat zich gek maken’): omzetting in een Oudedagsverplichting (‘ODV’) leidt niet tot ineens aftrekbare extra indexatielasten. Het nieuwe art. 34e lid 3 sub a. Wet Vpb regelt nu dat afkoop of omzetting in een ODV niet mag leiden tot voordeel bij het bepalen van de winst. Omdat dit echter tot een te grote aftrekbeperking leidt kunnen DGA’s die wel al een indexatie-last hebben geactiveerd wel gebruik kunnen maken van de aftrekmogelijkheid:
- bij afkoop ingeval van extern eigen beheer, en ook als de ‘pensioen BV’ onderdeel is van een fiscale eenheid, mag de actiefpost ineens ten laste van de winst worden genomen, onder de voorwaarde dat er een actiefpost op de balans is opgenomen. Bij extern eigen beheer buiten een fiscale eenheid zal dat veelal het geval zijn, binnen een fiscale eenheid vaak niet. Dit mag ook bij ‘intern’ eigen beheer, indien er in de laatste aangifte vennootschapsbelasting voor 20 september 2016 (zijnde Prinsjesdag) al een actiefpost was opgenomen. Dat komt echter bijna niet voor.
- als het pensioen wordt omgezet in een ODV mag de eventuele actiefpost lineair ten laste van de winst worden gebracht in evenzoveel jaren als gelegen tussen datum omzetting en 87 jaar (c.q. einddatum uitkering uit de ODV).
Omdat er ten opzichte van het eerdere voorstel nu ook in 2017 nog pensioen opgebouwd kan worden, wordt toegestaan dat de opbouw in 2016 en 2017 maximaal 150% van de opbouw in 2015 kan zijn, om nog in aanmerking te komen voor de fiscale faciliteiten. Het meerdere valt niet onder de fiscale (afkoop)faciliteiten. (In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dit 125% van de opbouw in 2015.) Daarnaast blijft het na inwerkingtreding mogelijk om nog tot 3 maanden daarna het pensioen premievrij te maken en/of om opdracht te geven om verzekerd pensioen terug te halen naar de eigen BV.
Het wetsvoorstel treedt in werking op een nader te bepalen datum, dit zal dan 1 april of mogelijk 1 juli zijn.
Belangrijke(re) vragen blijven
Op alle andere zaken die nog onvoldoende duidelijk lijken en feitelijk voor een heldere toepassing van de nieuwe wet veel en veel belangrijker zijn (schenkingsaspecten, compensatie partner, vereiste voor gang naar de notaris e.d.) gaat hij niet in. Ik ga er van uit dat aan de Eerste kamer uitgebreid aan de orde komt. Deze kan de inhoud van de wet niet wijzigen maar kijkt wel naar de degelijkheid van de wet en de gewenste uitvoering en effectiviteit ervan.
€ 2,1M?
Door de last ineens alleen bij afkoop toe te staan, heeft Wiebes er alles aan gedaan om de gebudgetteerde € 2,1 miljard binnen te halen. Ik heb al eerder gesteld dat dit een overspannen verwachting is. De meeste DGA’s zullen, zo is mijn verwachting, de huidige voorziening omzetting in een ODV of premievrij maken.