2017-49 Nederland staat bekend om zijn goede pensioenvoorzieningen. Toch horen we regelmatig in het nieuws dat ons pensioenstelsel niet houdbaar is. De levensverwachting stijgt, de rente daalt, verzekeraars moeten aan strengere eisen voldoen. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die ervoor zorgen dat ons pensioenstelsel steeds minder betaalbaar wordt. Als gevolg daarvan hebben we steeds minder zekerheid over ons pensioen. Want krijgen we later nog wel het bedrag waarvan we nu denken dat we er recht op hebben? Het Nederlandse pensioenstelsel is aan vernieuwing toe. In de zoektocht naar een nieuw stelsel wordt veelal verwezen naar Chili. Terecht?
Chili heeft in feite een heel eenvoudig pensioenstelsel. Er zijn zes private pensioenbanken die elk vijf beleggingsstrategieën aanbieden. De werknemer kiest een bank, de werkgever stort daar een (verplicht minimaal en vrijwillig extra) percentage van het loon op als pensioenpremie. Ben je niet tevreden over de bank, dan stap je over naar een andere. Ga je ergens anders werken, dan houd je gewoon je pensioenrekening. Het pensioen is hier dus gekoppeld aan de werknemer en niet aan de werkgever. Een DC-regeling optima forma Er wordt een vast bedrag aan premie betaald en het uiteindelijke pensioen hangt af van de beleggingsopbrengsten en de rentestand. Iedereen heeft een eigen rekening waarop ze precies kunnen zien hoeveel het pensioenpotje op dit moment waard is.
Dat een dergelijk systeem ook zijn keerzijde kan hebben wordt nu ook duidelijk in Chili. Het systeem is kwetsbaar en de pensioenuitkering zijn niet voldoende. Dat is ook niet raar: er wordt relatief weinig ingestopt, dus komt er ook relatief weinig uit. Toch gaan geluiden op (er is zelfs een wetsvoorstel ingediend) om het pensioenstelsel meer te baseren op een meer sociaal zekerheidsmodel. Zie ook: https://www.ai-cio.com/news/chilean-candidate-proposes-new-pension-plan/ ). Wellicht zoals in Nederland? Dat is natuurlijk niet mogelijk. Maar in Chili een beetje van het Nederlandse model en in Nederland iets meer van het Chileense zal beide landen goed doen.