2017-47 Steeds meer deelnemers in pensioenregelingen krijgen te maken met een beschikbare premieregeling. Een dergelijke regeling zal waarschijnlijk ook de basis gaan vormen van een nieuw pensioenstelsel in Nederland. Bij een beschikbare premieregeling wordt een pensioenkapitaal gespaard, waarvan op de pensioendatum pensioen wordt aangekocht. Dus de uitkering ligt nog niet vast zolang er nog niet met pensioen wordt gegaan, maar wordt omgezet in een levenslange pensioenuitkering wanneer men met pensioen gaat. Op dit moment komen veel deelnemers tot deze pensioenuitkering fors tegenvalt. Reden daarvoor is dat een pensioenuitvoerder er rekening mee houdt bij de aankoop van pensioen in de toekomst op het beschikbare pensioenkapitaal een rendement van lager dan 1% gemaakt kan worden. Hoe hoger de rentestand, hoe hoger de pensioenuitkering.
Keuze: vast of variabel
Voor deelnemers die niet hun pensioenkapitaal voor de rest van hun leven willen omzetten in een pensioenuitkering tegen de lage rente op dit moment is er sinds kort de mogelijkheid tot doorbeleggen. Het pensioenkapitaal wordt dan niet omgezet in een vaste gelijkblijvende pensioenuitkering maar in een variabele uitkering. Hierbij wordt geheel of gedeeltelijk doorbelegd met het opgebouwde pensioenkapitaal. Met de huidige lage rente zal dit zeker een gunstig effect hebben op de initiële uitkeringen. Hoe dit in de toekomst zal uitpakken is onbekend, want de pensioenuitkering wordt afhankelijk van toekomstige marktontwikkelingen. Vooraf is niet te voorspellen of de uitkeringen uiteindelijk hoger blijven of lager worden dan wanneer je nu in één keer een pensioen aankoopt. Zie ook het interview met onze collega Edwin Schop in de Volkskrant 17 augustus 2017 (Onzekere variant van een rustige oude dag) over de mogelijkheden en risico’s van doorbeleggen.
De mogelijkheden zijn sterk verschillend per pensioenverzekeraar: er zijn keuzes in het aandeel van het pensioenkapitaal dat blijft doorbelegd, dalende uitkeringen en ook de kosten lopen uiteen. Voor werkgevers is het van groot belang om de werknemers te wijzen op de mogelijkheden en te begeleiden naar de best passende oplossing, al was het maar op grond van goed werkgeverschap.
Ook van belang voor de jongere werknemer
Hoewel voornoemde keuze pas speelt op en na de pensioendatum worden de relevante keuzen bij voorkeur gemaakt (ver) voor de pensioendatum. Voortaan is het namelijk mogelijk om tot (we noemen dat de opbouwfase) en na (we noemen dat de uitkeringsfase) de pensioendatum langer en risicovoller (door) te beleggen. Er is hierdoor kans op een hoger pensioen, maar ook op een lager pensioen. De standaard blijft een vaste uitkering, maar de werknemer kan kiezen voor (het voorsorteren op) een variabele uitkering. Het is vanzelfsprekend dat de werknemer hierover grondig moet worden voorgelicht. Niet alleen over deze keuze, maar ook (of juist) op thema’s die hieraan raken zoals doorwerken, deeltijdwerken en andere facetten van de financiële huishouding van de werknemer (zie ook het bericht 2017-62 Pensioencommunicatie als arbeidsvoorwaarde).
Ook in bestaande pensioenregeling
Ook in de bestaande beschikbare premieregelingen krijgen werknemers in de meeste gevallen de komende periode deze keuze. De keuze is relevant als het beleggingsprofiel tussen het voorsorteren op een vaste uitkering gaat afwijken van het beleggingsprofiel dat is afgestemd op doorbeleggen. In beginsel vindt deze voorlichting plaats door de pensioenuitvoerder (deze dient op grond van de Wet Verbeterde premieregeling de financiële mogelijkheid en het risicoprofiel van de werknemer uit te vragen, rekening houdend met andere toekomstige inkomsten en uitgaven) en de werkgever (op grond van de Wet Pensioencommunicatie). Maar Flexis Groep ondersteunt daarbij uiteraard graag.