2017-43 Modern belonen, cafetariasysteem, cao à la carte, keuzebudget of flexibele arbeidsvoorwaarden: dezelfde benaming om medewerkers zelf te laten kiezen van welke secundaire arbeidsvoorwaarden zij gebruik willen maken, passend bij hun persoonlijke levensfase. Dit gebeurt door uitruil van arbeidsvoorwaarden of door keuze van arbeidsvoorwaarden uit een menu.
Het is weer helemaal terug. Eind jaren ‘90 werden deze regelingen veelvuldig opgezet, mede ondersteund door Flexis Groep. Driver destijds was met name de fiscale mogelijkheden om bruto loonwaarde om te zetten in netto vergoedingen, zoals PC van de zaak, fiets van de zaak, extra pensioen en kinderopvang. Veel van deze mogelijkheden zijn inmiddels fiscaal niet meer mogelijk. Toch blijft een flexibel arbeidsvoorwaardenpakket interessant. Daarom is het zogenaamde cafetariasysteem weer helemaal terug van weggeweest, en zien we nu ook steeds meer als afspraken in cao’s. Maar dan als onderdeel van een levensfasebewust personeelsbeleid.
Keuzebudget
Medewerkers kunnen bijvoorbeeld bovenwettelijke verlofdagen verkopen of extra vakantiedagen kopen. Ze kunnen de opbrengst van verkochte dagen dan inzetten voor een studiekosten of een andere fiscaal gunstige besteding kiezen. Als werkgever kunt u een eigen invulling geven aan dit soort flexibele regelingen, passend bij de doelstellingen, strategie en uiteraard cultuur van de organisatie. Op die manier kunt u flexibele arbeidsvoorwaarden inzetten als een strategisch beloningsinstrument om medewerkers op maat te belonen. Bijna 10% van de medewerkers beschikt inmiddels over een keuzebudget voor flexibele arbeidsvoorwaarden. Hierdoor krijgt de medewerker meer keuzevrijheid en zeggenschap.
Doelstelling
Stel u vooraf de vraag waar medewerkers behoefte aan hebben. Wat voor type medewerkers heeft uw organisatie in dienst? En wat voor type medewerkers wil uw organisatie op termijn in dienst hebben? Wat zijn de arbeidsvoorwaardelijke verwachtingen van uw medewerkers? Zitten ze te wachten op een heel flexibel pakket?