2017-30 Werkgevers en werknemers zullen door de vele versoberingen van de pensioenen moeten wennen aan het feit dat er langer moet worden doorgewerkt. Recent is onderzocht of het bestaande HR-instrumentarium van werkgevers in voldoende mate aansluit bij de veranderende beleidspraktijk (Netspar, januari 2016).
Om deze vraag te beantwoorden, is vastgesteld welke HR-instrumenten werkgevers op dit ogenblik inzetten om werknemers te stimuleren langer productief door te werken. Daarnaast is onderzocht welke HR-instrumenten het meest effectief zijn om de duurzame inzetbaarheid te vergroten. De conclusie van het onderzoek is dat het bestaande HR-instrumentarium van werkgevers in onvoldoende mate aansluit bij de lange termijntrends in de beleidspraktijk. Hoewel de versoberingen in het pensioenstelsel demotiverend werken en uitsluitend vitaliserende HR-praktijken tot een verbeterde werkmotivatie leiden, blijkt dat werkgevers werknemers nog te veel ontzien en vitaliseren ze werknemers te weinig om ze productief langer te laten doorwerken.
Zorgwekkend
Zorgwekkend is dat de ‘ontzie’maatregelen nog steeds dominant blijven en werkgevers nog weinig bezig zijn de inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. De consequentie is dat de vitaliteit, het werkvermogen en de ‘employability’ van werknemers op de lange termijn in gevaar is. Plus dat het in de papieren kan gaan lopen. Onder meer omdat het ontslagstelsel nu al en steeds meer rekening houdt met de investeringen die de werkgever heeft gedaan om de werknemer ‘employable’ te houden, en het niet lang zal duren voordat er ook een wettelijk kader komt voor het rugzakje ten behoeve van ontwikkeling, opleiding en employability.